עבירות צווארון לבן ומיסוי

עבירות צווארון לבן ומיסוי

אחת העבירות, שיש להן עונשים כבדים בחוק הישראלי, הן עבירות "צווארון לבן" ועבירות מיסוי. ניתן לראות כי לאחרונה, בעיקר במשך העשור האחרון, יותר ויותר נאשמים, ואף מורשעים בעבירות צווארון לבן. ניתן לומר כי האנשים המורשעים "זוכים" לעונש בצורת מאסר בפועל או בקנס גבוה, על פניו נראה כי העונשים נועדו להרתיע את הציבור או את בעלי התפקידים הרמים כדי שלא ינצלו את מעמדם בביצוע עבירות אלו, למרות הפיתוי הגדול שיש בכך. עבירות צווארון לבן הן עבירות, שיש להן עונשים ייחודיים, התורמים בהחלט לחומרה שיש בהן בציבור, לכן יש לדעת כי עורך דין פלילי יכול לבוא לעזרת האנשים שהואשמו בעבירות צווארון לבן, על מנת להקל בעונשם במקרים מסוימים או אפילו לזכותם.

מה הן עבירות צווארון לבן ומיסוי?

בעבירות "צווארון לבן " כלולות מגוון רחב של עבירות, הנחשבות כעבירות פליליות. עבירות אלו בדרך כלל מבוצעות, על ידי תאגיד או בעל חברה, וכן על ידי אנשים, הנושאים משרות רמות. עבירות צווארון לבן זכו לשמן, משום שבעבירות אלו אין כלל פשע שמבוצע ב"ידיים", אלא בעיקר תחכום וחכמה. על ידי מנת לבצע את העבירה הכלולה ברשימת עבירות "צווארון לבן" הנאשם מנצל את מעמדו, כישוריו, את המצב שבו הוא נמצא, אמון משאבים מיוחדים ועוד. עבירות אלו גם הן בהכרח כלכליות, הקשורות בכספים ולא בבני אדם. חשוב לדעת כי בחלק מהמקרים עבירת "צווארון לבן" תחשב כך, רק כי היא נעשית על ידי אדם בעל מעמד מסוים, לדוגמא מנכ"ל חברה, הלבוש בקוד לבוש מסוים גם במקרים שבהם בוצעה עבירה שאינה קשורה לתחום עבירות "צווארון לבן" בהכרח, מפני שנעשתה על ידי אדם  בעל מעמד גבוה, לדוגמא הטרדה מינית היא תחשב כעבירת "צווארון לבן" רק בגלל המעמד.

הייחודיות של עבירות צווארון לבן

אין הגדרה בחוק הישראלי לעבירות "צווארון לבן", משום שהן כוללות מספר רב של עבירות מתחומים שונים, לכן ניתן להבחין בין עבירות "צווארון לבן" לעבירות אחרות, על ידי מספר מאפיינים מיוחדים רק להן:

  • ללא אלימות פיזית– הייחודיות בעבירות אלו הן, שהנאשמים אינם משתמשים באלימות או בכלי פריצה אחרים, על מנת לבצע את העבירה, אלא העבירה מתבצעת ללא אלימות כלל, עבירות אלו מתבצעות בדרך כלל בעזרת כישורים או טכנולוגיה וידע, וכן ניצול המעמד.
  • בעלי תפקידים רמים– הייחודיות של עבירות צווארון לבן הן לא מתבצעות על ידי תפקידים פשוטים כמו פועל בניין או כבאי, אלא על ידי בעלי משרות רמות כמו שר, מנכ"ל.
  • ניצול תפקיד– חשוב מאד לדעת כי רוב האנשים, אשר עוברים את עבירות "צווארון לבן" הם בד"כ בעלי תפקידים רמים, אשר מנצלים מעמד או כישרון כדי לרמות אנשים ישרים ותמימים, לדוגמא מנהל בנק שמועל לקוחות הבנק.
  • שימוש במשאבים נגישים– על מנת לבצע את העבירה בעלי התפקיד משמשים במשאבי הארגון לדוגמא כמו תוכנה המאפשרת גישה לכספים.
  • אין נפגעים מסוימים– כאשר מזהים כי מנכ"ל כלשהוא עבר עבירת צווארון לבן אם אפשר לדעת בוודאות מי נפגע מהדבר, לעומת עבירות אחרות, ולפעמים לוקח זמן רב לגלות את העבירה.
  • הסתרת חומרת העבירה– עבירות "צווארון לבן" ניתן להסתיר, על ידי רישום כוזב.

סוגי עבירות "צווארון לבן"

ניתן לראות כי בין עבירות "צווארון לבן" ניתן לכלול שורה של עבירות פליליות וכלכליות, שבהן ניתן למנות את:

  • עבירות זיוף ושוחד: סעיף 290 לחוק העונשין לקיחת שוחד ואדם שמתוך תפקידו לקח קנס על ידי אדם קנס עם עונש של מאסר בפועל.
  • מתן שוחד: אדם שנתן שוחד לעובד ציבור או לבעל תאגיד ניתן לומר כי עונשו נחקק בסעף 290 בדיוק כמו סעיף 290. וסעיף 45 לחוק העונשין קבלת דבר במרמה

חשוב מאד לדעת כי קבלת דבר במרמה  תלויה במרמה המרמה מוגדרת בהחלט כשקר או סילוף של פרטים, על מנת להשיג טובת הנאה כלשהיא.

  • סעיף 416 לחוק העונשין קבלת דבר בתחבולה :חוק זה טוען כי אסור לקבל דבר כלשהוא גם אם אין בו מרמה אלא ניצול מסוים
  • סעיף 418 עבירות זיוף :על פי החוק עבירות זיוף מוגדרות כהצגת מסמך מקורי כשקי וכן שינוי של פרטים מסוימים על מנת לקבל דבר בזכותם.
  • סעיף 423 לחוק העונשין רישום כוזב במסמכי תאגיד :שינוי פרט במסמכי תאגיד או אי רישום על ידי מנכ"ל התאגיד או אחד מהאנשים הבכירים שבו לצורך אי קבלת עונש לדוגמא.
  • סעיף 431 לחוק העונשין עבירת עושק: אסור לנצל חולשת אדם או אדם מוגבל בשכלו על מנת לקבל דבר במרמה.

לקבל דבר במרמה: דרישה או קבלת מוצר או שירות במחיר גבוה למדי מין המחיר המקובל בשוק

  • עבירות מס: על פי סעיף 216 לחוק העונשין אי קיום דרישות מסוימות: אדם שסרב להתייצב להפר הוראות לפי הפקודה אי הגשת דין וחשבון ומסמכים נוספים בהתאם לפקודת מס הכנסה.
  • סעיף 217 לפקודת מס הכנסה :לפי הפקודה ההזו ניתן לומר כי אסור לבצע שינוי או רישום לא מדויק בדו"חות של מס הכנסה.
  • מרמה במיסים לפי סעיף 220 :בין עבירות אלו כוללות:

השמטת הכנסה הכלולה בדו"ח, השבת תשובה כוזבת לגבי שאלה שנשאלה בדין וחשבון,  אדם שהשתמש או הרשה להשתמש בתחבולות וערמות.

עבירות לחוק מס ערך מוסף (17 (א):לא רצה להתייצב או נמנע לאחר שנדרש לכך על יודעי החוק

העונש של עבירות מיסוי ועבירות צווארון לבן: ניתן לראות כי העונש לא בהכרח בהתאם לחומרת והיקף העבירה, ואף ניתן לומר שהעונש על עבירה הכוללת, בגידה באמון, ניצול מעמד, גניבה, החל משנת מאסר ועד 10 שנות מאסר וקנס כספי משתנה.

ייעוץ וליווי משפטי

ייעוץ וליווי משפטי

בישראל קיימים עסקים רבים חלקם עסקים וותיקים ומרווחים יוצא מהכלל, אך לעומתם יש גם בישראל עסקים קטנים ובינוניים, הנאנקים תחת החובות ותשלומי השכירות, וכך עסקים

קרא עוד »
תמונה ראשית עברות מרמה והונאה

עברות מרמה והונאה

בשנים האחרונות הפכו עבירות מרמה והונאה לשכיחות יותר ויותר. הסיבה לכך נעוצה בהתקדמות הטכנולוגיה, אשר שכללה את האפשרויות של התוקפים לבצע את העברות אלו  ביתר

קרא עוד »
תמונה ראשית עבירות שוחד

עבירות שוחד

המחוקק הישראלי מתייחס אל עבירות השוחד בצורה חמורה למדי. הסיבה ליחס חמור כלפי עבירות אלו, נובע מכך שהמחוקק הישראלי עמד על הנזק שהן עלולות לגרום

קרא עוד »
תמונה ראשית עבירות רצח

עבירות רצח

עבירות רצח הינן העברות החמורות ביותר, הקיימות בחוק העונשין הישראלי, ולא רק בו, אלא בכל העולם המערבי. עבירה זו מוגדרת כהמתה של אדם בכוונה תחילה,

קרא עוד »