עבירות גילוי מרצון

אנשים רבים אינם מודעים לעובדה, שהם יכולים לבצע הליך גילוי מרצון. מטרתו של הליך זה הוא בעצם לנסות "לחפות" על עבירות מס, שנעשו כלפי רשויות המס. תהליך זה כולל הצהרה לרשויות המס על הכנסות שלא נרשמו בספרי המס, ולקבל עליהן זיכוי ממס. מדובר בעצם במסלול, שרשות המיסים מציעה לנישומים שלא הגישו הצהרות מס, והרוויחו מה שנקרא בלשון העם "כסף שחור", שבו בסופו של דבר הכסף "מולבן" חוקית. ניתן לומר בהחלט שרשות המיסים מאפשרת לאדם, שהרוויח כסף רב בלתי חוקי, להימנע מעבירה פלילית, להצהיר על הכנסה זאת, ולא לקבל עונש על ה"כסף השחור". במילים אחרות, רשויות המס מאפשרות לאותו אדם לנכות את המס שהוא חייב מבלי לעבור עבירה פלילית, מפני שהמטרה העיקרית היא להכניס עוד מיליארדי שקלים לקופה הציבורית.

מה הן עבירות גילוי מרצון?

מדובר על הגשה של עבירות מס, שלא תמיד ניתן לעלות עליהן, ובדרך כלל עבירות של כסף שחור, וכן חשבונות חו"ל.  רשות המיסים יצאו במסלול מיוחד, המאפשר לאותם אנשים, לבוא לרשות המיסים ופשוט להצהיר על הכסף שלהם. ברשות המיסים בהחלט מציינים את היכולת שלהם להגיע אל אותם אנשים, ובכל זאת הם פונים בדרישה להגעה עצמאית, לפני שזו תהיה עבירה פלילית.

על מנת שהגילוי מרצון, אותו דיווח על ההכנסות יחשב לחוקי, ורשות המיסים תוכל לגבות את המס הראוי לכך על פי חוק, חובה על הסכם גילוי מרצון לעמוד ב4 תנאים:

  1. חובה על הגילוי מרצון להיות כן ואמיתי ובלי זיופים ושקרים.
  2. הגילוי מרצון צריך להיות מיוזמת המבקש, ולא בגלל חקירה כלשהיא שנעשתה על ידי רשות המיסים.
  3. כאשר הפונה פונה לצורך גילוי מרצון חשוב לציין כי בזמן הזה אין אצל רשות המיסים רישום כוזב עליו.
  4. כאשר הפונה מגיש את הבקשה לא נערכה עליו חקירה ממשטרת ישראל על הפרטים של אותו גילוי מרצון.

על פי החוק החדש בשנת 2014 יצוין כי גם במקרים, שיש מידע לרשות המיסים בעניין העלמת מס ואדם הגיש כבר גילוי מרצון, רשות המיסים תוכל לקבל אותו בתנאים הבאים וזאת במקרים חריגים בלבד, כמו מחלה קשה.

כאשר פרטי החקירה מתייחסת לא אל החברה שנעשתה בה העלמת המס, אלא לחברות אחרות שיש בידי המבקש

למי מגישים את הבקשה ומה המסלולים הקיימים להגשת הבקשה?

חשוב לדעת שאת הבקשות מגישים לסמנכ"ל בכיר לחקירות ומודיעין ברשות המיסים, ורק אדם זה בלבד מוסמך לאשר או לבטל את הבקשה. רק לאחר ששומת המס אושרה על ידי פקיד השומה באזור של מגיש הבקשה יקבע לו גובה המס שעליו לשלם .

ניתן להגיש בקשה של נוהל גילוי מרצון, אך ורק פעם בחיים ולהנות בזכותה מחסינות פלילית.

רשות המיסים מציעה שלושה מסלולים, שדרכם ניתן להגיש בקשה של גילוי מרצון.

מסלול רגיל– ניתן להגיש בקשות של גילוי מרצון עם הפרטים המאומתים של מגיש הבקשה.

מסלול אנונימי– במסגרת המסלול הזה חשוב מאד לדעת כי הנישום אינו חייב להזדהות בפני רשויות המס, אלא הוא יכול לקחת מיופה כוח. תפקיד אותו מיופה כוח לערוך משא ומתן עם רשויות המס, ולהגיע איתם לעמק השווה לגבי חבות המס שעל האדם לשלם. קיימת תמיד הזכות של הנישום לא להגיע כלל להסכם עם רשויות המס, ולהיות חשוף לעבירה פלילית.

מסלול מקוצר– מסלול זה אינו מתאים לכל אחד, אלא רשויות המס מתאימות את המסלול הזה לאנשים שה "הון השחור" שיש להם אינו עולה על שני מיליון שקלים, ובנוסף לכך החוב שלהם לרשות המיסים אינו עולה על חצי מיליון שקלים. 

נוהל גילוי מרצון היה קיים רק עד שנת 2016, אך האריכו את החוק עד לשנת 2019, ובהתאם לבקשות של אזרחים רבים כל המסלולים הם אותו הדבר, וכל התנאים לא השתנו, כמו בשנת 2016.

כדאי לאזרחים לממש את הזכות של הגילוי מרצון, על מנת להיות רגועים, שאין להם חובות במס ההכנסה, ועל מנת שלא להיענש בחומרה על עבירה פלילית. בשנת 2016 נקבע חוק, שעבירות מס חמורות ככל שיהיו, יוכרו על פי חוק כעבירות של הלבנת הון שהעונש שלהם מקוצר וקל יותר.

גם למדינה יש אינטרס לעזור לאדם למלא את נוהל הגילוי מרצון, שכן קיימים מיליארדי שקלים, שלא היו מגיעים אליה, לולא לא היה קיים נוהל זה. בנוסף, המדינה גם מגלה כספים שלעולם לא היו שבים אליה כי לא תמיד ניתן לגלות את כל הכסף  שנמצא, וכך היא משיגה מיסים רבים במינימום השקעה ומאמץ.

האם הליך גילוי מרצון מתאים לכל אחד?

כל אזרח שעבר על אחת מהעבירות בנושאים הבאים: העלמת מס, חוק המע"מ, פקודת המכס, חוק מיסוי מקרקעין מס קניה, וכן מתאים גם לאזרחים שלא דיווחו על הכנסות כחוק לאנשים המשכירים דירות.

נוהל זה אינו מתאים, לאדם שכבר הגיש בעבר בקשה, למי שלא הגיש את הנוהל בכנות, למי שרוצה לדווח על חלק מההכנסות, מי שביצע עברות מס טכניות, כמו אי הגשת דוחות בזמן

לסיכום:

יתרון ההליך הוא שהאדם מוגן מעבירה פלילית, החל מהגשת גילוי מרצון והוא מקבל חסינות. חשוב לדעת כי כדאי לאדם לנצל את ההזדמנות החד פעמית הזו, ולהגיש גילוי מרצון לרשות המיסים. חשוב לדעת כי מותר להגיש רק פעם אחת בחיים את מסמך הגילוי מרצון ולא תהיה פעם נוספת. בנוסף לכך יש צורך להמציא למשרד המיסים מסמכים שונים שלא בהכרח ניתן להמציא אותם ולכן רבים חוששים מההגשה של גילוי מרצון. אך למרות החששת רבים הגישו את גילוי מרצון ונהנו מחסינות.

עורך דין פלילי טיוטה מיכל

הצילו את עתידכם עם עורך דין פלילי יוסף פריינטי חשודים? אל תחכו. עורך דין יוסף פריינטי מתמחה בייצוג נאשמים בכל הערכאות השיפוטיות עם נסיון רב

קרא עוד »

הכנה לחקירה

עורך דין פלילי יוסף פריינטי מתמחה בהכנה לחקירה וייצוג נאשמים בכל הערכאות השיפוטיות. צור קשר 24 שנות ניסיון מאות תיקים מוצלחים יחס אישי וזמינות קשרים

קרא עוד »

קבלת דבר במרמה והונאה

עורך דין פלילי יוסף פריינטי מתמחה בייצוג נאשמים בכל הערכאות השיפוטיות עם נסיון רב בתחום תביעות הונאה וקבלת דבר במרמה צור קשר 24 שנות ניסיון

קרא עוד »

יוסף, תחזור אליי לייעוץ.