עבירות אלימות במשפחה הפכו להיות, לצערנו, דבר שבשגרה. המחוקק הישראלי שם לב לכך, ומנסה בכל כוחו להילחם בתופעה, על ידי חקיקת חוקים שונים ואכיפתם. היחס המיוחד של המחוקק הישראלי לעבירות אלו מתבטא בעיקר בתחום המשפט הפלילי, שהוא מיוחד וייחודי. המחוקק הישראל מתייחס לכך, מסיבה שעבירות אלו אינן עבירות פליליות רגילות. פעולות אלו מייצגות תלות ומכילות רגשות רבים הן מצד הקורבן והן מצד התוקף, שכן תחום זה הופך למורכב במיוחד, משום שהוא מכיל בתוכו מאבקים רבים, סכסוכים בין בני זוג, צווי הגנה המוגשים לבתי המשפט, ואף הדבר יכול להגיע בחומרתו עד כדי הגשת תלונות שווא נגד בני זוג. החשיבות הגדולה של עבירות אלו היא בעיקר ההבנה, שמדובר על חסרי הגנה כמו נשים וילדים לאותם קרובי משפחה שהיו קשורים אל התוקף ברגשות אהבה, והיו אתו בקשר ישיר והדוק, אז לכן אין ספק כי החוק הישראלי מתייחס בחומרה אל עבירות אלו.
מה הן עבירות בתוך המשפחה? ומה הייחודיות שלהן בהגדרת בן משפחה?
קיימת חשיבות רבה לסקירה של תופעת עברות אלימות במשפחה מבחינה היסטורית. חשוב לדעת כי אכן עברות אלו היו קיימות מאז ולתמיד משחר ההיסטוריה, אך לא תמיד הייתה מודעות לכך. גם בעולם המודעות לכך החלה, אך ורק בשנות ה70 של המאה הקודמת והמשיכה בשיאה לשנות ה80 וה90. חשוב לציין כי לאורך השנים ניתן לראות כי המודעות עולה וגוברת, ויש התייחסות רבה לכך הן מצד המחוקק הישראלי והן מצד האכיפה.
על מנת להבין את החומרה של עברות אלימות המשפחה חשוב מאד להתייחס לחוק אלימות במשפחה המגדיר, מיהו בן משפחה?
על פי החוק, שחוקק בשנת 1991, בן משפחה מוגדר כסבא וסבתא, בן זוג נשוי או ידוע בציבור, הורים של התוקף או בן זוגו, אחים ואחיות, גיסים וגיסות, דודים ודודות, אחיינים ואחייניות. בהגדרת החוק אף מוגדר בן משפחה כאדם שבביתו נמצאים קטינים והוא אמור לדאוג לגידול שלהם.
חשוב מאד לדעת שניתן לראות את הייחודיות של עבירות אלימות במשפחה בעיקר בגלל חומרת העונש שחוקק.
במידה והתקיפה נעשתה לא כלפי בן משפחה, אלא כלפי אדם זר ברחוב, החוק מאפשר עונש מקסימלי עד שנתיים מאסר, אך במקרים שבהם העברה בוצעה כלפי בן משפחה העונש הגבוה ביותר יהיה עד 4 שנות מאסר.
במקרים שבהם התקיפה בוצעה כלפי בן זוג, החוק מחמיר בעונש וגוזר על התוקף 6 שנות מאסר, שכן מדובר בעברות שיש בהם תקיפה עם חבלה, ובמידה ומדובר על קטינים וחסרי ישע התקיפה יכולה להגיע עד ל7 שנות מאסר.
במקרים של חבלה מחמירה, החוק קובע כי העונש הכי גבוה יהיה 20 שנות מאסר והעונש הנמוך ביותר החל מ 4 שנות מאסר
הסיבות לחומרה שמתייחס החוק על עבירות של אלימות במשפחה
ישנו הבדל גדול בין גישת הרשויות לאלימות זאת. מצד אחד החוק מחמיר בעבירות אלימות במשפחה לעומת היחס של רשויות האכיפה העדין מאוד. סיבת ההבדל העיקרי לכך היא, שהעבירות הללו אינן מתבצעות כלפי חוץ, אלא הן נעשות במסתרים ובחושך ובסודי סודות, ומכיוון שכך מערכת המשפט מסתמכת רק על העדויות של בן הזוג או הילדים, שלעיתים עדויות אלו כרוכות בסתירות, בפרטים שונים מהאירוע, והפרטים הללו יתבררו בבית המשפט בלבד. כמו כן מדובר על אלימות כלפי חסרי ישע, נשים וקטינים, שלעיתים אינם יכולים להגן על עצמם כלל, והמדינה מתייחסת אל התא המשפחה כאל קן קטן חמים ומוגן, ולא יכולה לסבול את העניין שבתוך המקום החמים והבטוח הזה האדם לא יהיה בטוח, לכן היא מכפילה את העונש הקבוע בחוק על עבירות אלו.
סוגי אלימות במשפחה והעונש עליהן, וחשיבות של עורך דין פלילי במקרים אלו.
חשוב לציין כי המדינה חוקקה חוק מיוחד, המתייחס אל עבירות אלימות במשפחה בשנת1991, המציין שלוש סוגים של עבירות אלו.
- אלימות בן בני זוג
- אלימות כלפי ילדים. אלימות זו מתבצעת על יד הורים או על ידי אפוטרופוס.
- אלימות כלפי קשישים. אלימות זו מתבצעת על ידי העובדים, האחראים עליהם או בני משפחה.
החוק מתייחס אל כל צורת אלימות לחמורה ביותר
- אלימות פיזית- מתייחסת לפגיעה גופנית, לא בהכרח כזו שתגרום לפגיעה פיזית.
- אלימות מילולית- במסגרת האלימות הזו נכללים קללות איומים והשפלות.
- אלימות נפשית- לא תמיד יש צורך להשתמש בכוח פיזי או במילים. ניתן לבצע אלימות בצורה של מניפולציות.
- אלימות כלכלית- באלימות זו התוקף מונע כסף מהקורבן וגורם לתלות בו לעיתים המצב עלול להגיע לידי עוני ורעב.
- אלימות מינית- אלימות זו מוגדרת בחוק החל מהטרדה ועד אונס.
כפי שכבר צוין, על פי סעיף 382, העברה על תקיפת בן משפחה עד 4 שנים ועד 20 שנה., חשוב לציין שגם אם אדם לא הורשע בעבירות החוק ממליץ על שיקום ועל תקופת מבחן שבה התוקף יעבור טיפול בקהילה.
מכיוון שהמדינה מחמירה מאד בעברות אלו היא נוטה לאסור את התוקף עד לבחינת כל העדויות, משום שמבחינתה הוא מסוכן לקרובים לו. על התוקף מוטלת חובת הוכחת חפותו. בנוסף לכך בית המשפט משחרר לעיתים את הנאשם בתנאים מגבילים, וזו רק לאחר התערבות עובדים סוציאליים בנושא. מהסיבות הללו, ועונש המאסר הצפוי בחוק, חובה על המואשם לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי, וכן ליווי התוקף ופניותיו אל גורמי טיפול מתאימים לשיקום חייו.
לסיכום:
היחס של המדינה כלפי עבירות אלימות במשפחה הינו יחס מחמיר ביותר. הסיבה לכך נובעת בעיקר מהיחס של הפגיעה בחסרי ישע. אדם שנחשד בעבירות אלימות במשפחה עלול למצוא את עצמו במצב מסובך, ולכן יזדקק לסיוע של עורך דין פלילי על מנת להיחלץ מהתסבוכת אליה נקלע.